
Do makroelementów zalicza się te składniki mineralne, na które dzienne zapotrzebowanie wynosi więcej niż 100 mg/dobę. Są to: wapń, fosfor, magnez, sód, potas, chlor, siarka. Do mikroelementów należą te składniki, które wystarczają człowiekowi w ilościach mniejszych niż 100 mg/dobę, a także w ilościach śladowych. Zalicza się do nich: żelazo, jod, cynk, mangan, kobalt, molibden oraz fluor, selen, chrom, wanad, nikiel, cyna, i krzem.
WAPŃ - stanowi główny składnik mineralny kości i zębów, jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju, jest potrzebny do zachowania prawidłowej pobudliwości układu mięśniowo-nerwowego, jest niezbędny do prawidłowej czynności serca i do prawidłowego krzepnięcia krwi. Wapń wzmaga wypłukiwanie złogów. Zdolność wypłukiwania podnosi się, gdy woda zawiera sole wapnia. Woda do picia dostarcza znaczących ilości wapnia, szczególnie wtedy, gdy jest twarda i przyjmowana w stanie surowym.
MAGNEZ - niezbędny do budowy kości i zębów, ma swój udział w przemianie węglowodanów, jest aktywatorem wielu enzymów, bierze udział w aktywnym transporcie sodu i potasu. Jony magnezowe podobnie jak wapniowe biorą udział w utrzymywaniu pobudliwości tkanki mięśniowej i nerwowej oraz kurczliwości mięśni gładkich i szkieletowych. Niedobory magnezu wywołują zaburzenia układu krążenia, niedokrwistość (anemia), wzmożoną pobudliwość układu nerwowego.
POTAS - podstawowy składnik płynu wewnątrzkomórkowego, wpływa na gospodarkę wodną, jony potasu biorą udział w regulowaniu pH i ciśnienia osmotycznego, zwiększa przepuszczalność błony komórkowej, podnosi napięcie mięśni, zwiększa czynności gruczołów wydzielniczych. Niedobory potasu powodują zaburzenia czynności skurczu mięśni gładkich, szkieletowych oraz serca.
ŻELAZO - niezbędny składnik w przenoszeniu tlenu w ustroju oraz bierze udział w procesach oddychania komórkowego. Niedobór tego minerału powoduje m.in. niedokrwistość.
MANGAN - wchodzi w skład tkanek mózgu, nerek, trzustki, i wątroby, występuje też w wielu enzymach, przez co bierze udział w syntezie białek, kwasów nukleinowych oraz metabolizmie mukopolisacharydów, gwarantuje prawidłowy przebieg rozrodczy. Bierze udział w wytwarzaniu krwinek czerwonych i powstawaniu hemoglobiny.
MIEDŹ - występuje w mięśniach, kościach, wątrobie i mózgu. Bierze udział w powstawaniu krwinek czerwonych, metabolizmie tkanki nerwowej oraz wytwarzaniu tkanki łącznej i kostnej. Niedobór miedzi może być powodem niedokrwistości i prowadzić do zaburzenia w syntezie hemoglobiny.
FLUOR - niezbędny do optymalnego wzrostu młodych organizmów, zwiększa twardość tkanki kostnej oraz szkliwa zębów zapobiega próchnicy. Działanie ochronne fluoru dla zębów jest najważniejsze w okresie niemowlęcym i wczesnego dzieciństwa. Głównym źródłem fluoru jest woda pitna. Wymiana jonów następuje wtedy, gdy twory fluoru działają w małych stężeniach, ale w sposób długotrwały i przewlekły. Działanie takie zapewnia picie wody zawierającej około 1 mg F/l.
SÓD - reguluje równowagę wody oraz kwasów w organizmie. Regularne picie wody niskosodowej redukuje zmęczenie. Wśród 13 produktów spożywczych woda z cytryną stanowi podstawę pomagającą przełamać stres.
Jeżeli mikroelementy i pierwiastki śladowe występujące w wodzie, mają pochodzenie naturalne wówczas są właściwie przyswajane przez organizm i spełniają swoją funkcję. Można z dużym prawdopodobieństwem stwierdzić, że żaden inny produkt spożywczy nie podlega tak systematycznym badaniom, prowadzonym według surowych norm. Codzienne lub okresowe kontrole kieleckiej wody pitnej zabezpieczają jej wysoką jakość. W ciągu roku wykonywanych jest około 50.000 różnych oznaczeń wchodzących w skład analiz wody.
"Więcej jest tajemnic w jednej kropli wody, aniżeli na całym firmamencie niebieskim"
(Galileusz)
W powszechnej opinii panuje przekonanie, że wodę doskonale znamy, że jest wszędzie, ogólnie dostępna, prawie darmowa bo 1 litr wody kosztuje 0,276 grosza, a jakość jej jest lepsza od wód stołowych, za które płacimy około 2 złote za 1 litr ! W zagadnieniach wody jesteśmy zbyt antropocentryczni, samolubni, a nawet zachłanni - to nam się przecież należy !
W starożytnej Grecji jeden z pierwszych tzw. wielkich mędrców jońskich, Tales z Miletu (624-547), a zarazem pierwszy z przyrodników, ten, który przeszedł od mitu i jedynie praktycznych umiejętności do nauki (w naszym już współczesnym słowa znaczeniu), wypowiedział się podobnie, stwierdzając:
"Woda jest praprzyczyną wszelkiego bytu".
Nam, współczesnym, wydaje się zwykle, że to banały, stara prawda - ale czy doceniamy na co dzień wartość wody?
Zaopatrzenie w wodę to wciąż jeszcze ogromny problem globalny. Ogólny bilans wody na kuli ziemskiej jest potężny. Już sam fakt, że 2/3 obszaru Ziemi pokrywa woda, skłania do zadumy.
W obiegu makroprzyrodniczym istnieją miliardy kilometrów sześciennych wody, ale gdy zaczynamy mówić o wodach słodkich, użytkowych dostępnych i przydatnych dla nas - ludzi, zwierząt, roślinności i przemysłu - to te ogromne zasoby nagle gwałtownie się kurczą i oczyma wyobraźni widzimy pustynie i stepy, i to nie tylko w Afryce.
Nierówne rozmieszczenie zasobów wodnych na kuli ziemskiej oraz zacofanie cywilizacyjne, w tym także fatalne warunki ekonomiczne, spowodowały, że swobodny dostęp do wody jeszcze dla wielu ludzi jest tylko marzeniem, chociaż koniecznością życiową.