W Kielcach grupa kieleckich i krakowskich kucharzy ustanowiła rekord Polski w gotowaniu parzybrody. Jest to tradycyjna świętokrzyska zupa na bazie kapusty, ziemniaków i boczku.
— Zupa była pyszna. Nie mam wątpliwości, że tak dobry smak zawdzięczała naszej wspaniałej i zdrowej kieleckiej kranówce — mówi Henryk Milcarz, prezes Wodociągów Kieleckich.
Prezes Milcarz brał udział w degustacji parzybrody, a następnie zasiadł w jury konkursu wyborów Miss Lata „Echa Dnia".
Bicie rekordu w gotowaniu parzybrody wspomogły Wodociągi Kieleckie, które dostarczyły setki litrów wody, Zakład Przetwórstwa Mięsa Zychowicz (dostawca kiełbasy i boczku), producenta przypraw Prymat, Gospodarstwo Ogrodnicze Sylwia i Janusz Majewscy (dostawca kapusty) oraz firma JG-PAK, w której naczyniach podawano zupę.
Patronat honorowy nad akcją objął prezydent Kielc Wojciech Lubawski.

Gotowanie parzybrody z kieleckiej kranówki

W jury konkursu Miss Lata "Echa Dnia"